Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

O Eρνέστο στο «λιμάνι»!

Mε μια λιτή ανακοίνωση μόλις 12 λέξεων, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης την πρόσληψη του Ισπανού προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε, μετά από ένα «θρίλερ» διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων, φημών και «σεναρίων» που ήθελαν τον Ισπανό να... πηγαίνει από τη Βαρκελώνη και την Εσπανιόλ στον Πειραιά, στη Χετάφε, ακόμα και στην Παιανία και τον Παναθηναϊκό.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει ως εξής:

«Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον προπονητή Ερνέστο Βαλβέρδε».

To... ψηστήρι στον Ισπανό επήλθε μετά από την τρίτη προσπάθεια των «ερυθρολεύκων», μιας και ο Βαλβέρδε είχε απορρίψει τις δύο πρώτες προτάσεις των Πειραιωτών. Η τρίτη και... «φαρμακερή» φαίνεται πως συνοδεύτηκε από προεδρική εντολή, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να δίνει εντολή να κατατεθεί βελτιωμένη πρόταση, με καλύτερα μπόνους, αλλά και «ανοιχτή» χρονική διάρκεια συμβολαίου (2 ή 3 έτη).

Και όλα αυτά, μαζί με ετήσιες απολαβές γύρω στα 2 εκ. ευρώ και προοπτική συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πως να μείνει... ασυγκίνητος ο 44χρονος Ισπανός προπονητής;

Bιογραφικό του Βαλβέρδε
Ο Βαλβέρδε γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1964 στην Βιαντάρ Ντ Λα Βέρα της Ισπανίας και θεωρείται ένας από τους καλύτερους προπονητές της νέας γενιάς. Μόλις 44 ετών και το βιογραφικό του είναι γεμάτο επιτυχίες και διακρίσεις, με κορυφαία την συμμετοχή της Εσπανιόλ στον τελικό του περυσινού κυπέλλου UEFA, με αντίπαλο -και νικήτρια- την Σεβίλη.

Ο Ισπανός άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως επιθετικός στην Αλαβές την περίοδο 1983, ενώ δύο χρόνια αργότερα πήγε στην Σεστάο. Το 1986 πήρε μεταγραφή για την Εσπανιόλ με τα «χρώματα» της οποίας έπαιξε σε 72 αγώνες και πέτυχε 16 γκολ. Από το 1988 μέχρι το 1990 αγωνίσθηκε στην Μπαρτσελόνα (22 συμμετοχές-8 γκολ, ένα κύπελλο Ισπανίας (1990), ένα κύπελλο κυπελλούχων (1989)), ενώ από το τέλος του 1990 μέχρι το 1996 φόρεσε την φανέλα της Μπιλμπάο, με απολογισμό 170 αγώνες και 44 γκολ. Στην συνέχεια έκλεισε την καριέρα του στην Μαγιόρκα (1996-97) με 18 συμμετοχές και δύο γκολ.

Ο Βαλβέρδε που έχει χρισθεί μία φορά διεθνής, ασχολήθηκε άμεσα με την προπονητική, αναλαμβάνοντας το 1997 τους «μικρούς» της Μπιλμπάο, θέση που κράτησε μέχρι το 2003, οπότε και «προβιβάσθηκε» στην πρώτη ομάδα, ενώ το 2005 ανέλαβε την Εσπανιόλ με την οποία έφτασε στον τελικό του κυπέλλου UEFA.

Το «μυρμήγκι», όπως αποκαλούν τον Βαλβέρδε φίλοι και γνωστοί, θεωρείται «θιασώτης» του επιθετικού ποδοσφαίρου και είναι από τους προπονητές που θέλουν παίκτες που να ξέρουν μπάλα, ανεξάρτητα από την θέση που αγωνίζονται. Ενας από τους ποδοσφαιριστές που υπό τις οδηγίες του έδειξε τα προσόντα του και εξελίχθηκε εντυπωσιακά είναι ο Αλμπερτ Ριέρα, που σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους μέσους στην αριστερή πτέρυγα

Δεν υπάρχουν σχόλια: