Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Είδε το χάρο, αλλά προκρίθηκε...

Υστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε σε ένα άστοχο λέι απ του Μιλισάβλιεβιτς (η μπάλα μπήκε και βγήκε από τη στεφάνη) στα τελευταία 2,2 δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός επικράτησε του Αμαρουσίου με 64-63 στο ΣΕΦ και προκρίθηκε (με 3-2 νίκες) στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Πλέον οι μεν «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν στην τελική φάση τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας, οι δε «κίτρινοι» θα κοντραριστούν -επίσης με μειονέκτημα έδρας- με τον Πανιώνιο με έπαθλο την έξοδο στην Ευρωλίγκα. Και οι δύο σειρές ξεκινούν το Σάββατο 24/5 με το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός να διεξάγεται στις 19:00 στο ΟΑΚΑ και το Πανιώνιος-Μαρούσι να πραγματοποιείται στις 17:00 στο ελληνικό.

Κουρφαίος του 5ου τελικού ήταν αναμφίβολα ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με 15 πόντους, 4/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο. Αξιός συμπαραστάτης ο Μπουρούσης με 12 πόντους και 10 ο Μπλάκνεϊ. Για το Μαρούσι που την κρίσιμη στιγμή αποδείχτηκε άτυχο και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τη δεύτερη συμμετοχή στην ιστορία τους σε τελικούς της Α1 (2003-04 η πρώτη) Μιλισάβλιεβιτς και Στίβενσον σημείωσαν από 14 πόντους έκαστος με τον πρώτο να πετυχαίνει τους 12 εκ των 14ων στην 4η περίοδο παρότι αγωνιζόταν τραυματίας.

Αρκετές εναλλαγές στο προβάδισμα είχε το πρώτο δεκάλεπτο. Ο Παναγιώτης Καυκής που ξεκίνησε βασικός διαμόρφωσε το 7-5 υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά ο Κώστας Καϊμακόγλου με προσωπικό σερί πόντων έβαλε την ομάδα του μπροστά, 11-12. Εντός της ρακέτας, οι «ερυθρόλευκοι» στηρίχτηκαν στον Γιάννη Μπουρούση, αφού Τσακαλίδης και Σχορτσιανίτης (τενοντίτιδα στα γόνατα) απείχαν. Χάρη σε τρίποντο του Τεόντοσιτς το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη ευτύχησε να μειώσει σε 17-18, με την περίοδο να ολοκληρώνεται στο 19-18, υπέρ των γηπεδούχων

Στις αρχές της δεύτερης περιόδου το Μαρούσι ήταν εντυπωσιακό, αφού μετά το εύστοχο τρίποντο του Λιν Γκριρ (22-18) πραγματοποίησε σερί 11-0 προσπερνώντας με 22-29, έχοντας ηγέτες τους Καϊμακόγλου, Στίβενσον και Χαραλαμπίδη. Βασική αιτία γι` αυτό το ξέσπασμα αποτέλεσε η άμυνα των φιλοξενούμενων, που υποπίπτοντας σε 11 λάθη (έναντι 3ων του Ολυμπιακού στο ημίχρονο), δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν διαφορά ασφαλείας.

Το άγχος που είχε καταβάλει τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη αποτυπωνόταν στα 6/24 δίποντα στο 20λεπτο την ώρα που το Μαρούσι είχε 6/9 δίποντα. Στα ριμπάουντ, Στίβενσον, Μπράιαντ, Μαυροειδής και Μπουντούρης έκαναν εκπληκτική δουλειά, ενώ ο Ολυμπιακός είχε μόνο τον Μπουρούση (6 στο ημίχρονο) να δίνει την ευκαιρία για δεύτερες επιθέσεις. Μαρυοκεφαλίδης και Πρίντεζης έδωσαν ανάσες στον Μπουντούρη στα μισά της δεύτερης περιόδου και με δικά τους καλάθια, η ομάδα του Πειραιά μείωσε 27-29. Όταν εξέπνευσε το πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να μειώσει στον πόντο, 30-31, χάρη σε τρίποντο του Μπλάκνεϊ μετά από εύστοχο σουτ δύο πόντων του Δημήτρη Μαυροειδή.

Στην 3η περίοδο, ο Ολυμπιακός βελτίωσε την άμυνά του, έκλεψε μπάλες και πήρε πολύτιμα επιθετικά ριμπάουντ. Συν το γεγεονός ότι πήρε πολύτιμους πόντους από τους Μπουρούση, Βασιλόπουλο και Πρίντεζη μετέτρεψε το 30-36 εις βάρος του σε 46-37 με σερί 16-1. Μέχρι το 30ο λεπτό, πάντως, το Μαρούσι μειώνοντας σαφώς τα λάθη του (μόλις 2 στην 3η περίοδο) κατάφερε να μειώσει σε 48-42 έχοντας τον Στίβενσον στηλοβάτη.

Τίποτα, όμως, δεν είχε τελειώσει... Κι αυτό γιατί το Μαρούσι «ψαλίδισε» τη διαφορά ξεκινώντας με τρίποντο του Μιλισάβλιεβιτς. Παρά τα δύο τρίποντα από Τεόντοσιτς και Βασιλόπουλο, ακολούθησαν τέσσερις πόντοι από τον Μπράιαντ και πέντε ακόμη από τον Μιλισάβλιεβιτς, ο Ολυμπιακός έμεινε άποντος για δύο λεπτά, και οι Αμαρουσιώτες ισοφάρισαν 56-56. Η μάχη κορυφώθηκε στα 2 τελευταία λεπτά και συγκεκριμένα, όταν 1.47΄΄ πριν τη λήξη ο Χαραλαμπίδης «πάγωσε» το ΣΕΦ με τρίποντο, 58-59. Η απάντηση ήρθε δια χειρός του Βασιλόπουλου που με δικό του τρίποντο, έκανε το 61-59 δίνοντας βαθιά ανάσα στην ομάδα του.

Ωστόσο, ο Μιλισάβλιεβιτς ισοφάρισε εκ νέου 61-61, αλλά στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Λιν Γκριρ με μπάσιμο και λέι απ «έγραψε» το 63-61. Εν συνεχεία, μετά από σπλιτ και πάσα του Καϊμακόγλου, ο Μιλισάβλιεβιτς αστόχησε έξω από τα 6.25, χάνοντας την πρώτη ευκαιρία να στείλει την ομάδα του στους τελικούς κι αυτό γιατί αφού μεσολάβησαν, πρώτα μία εύστοχη βολή στις δύο του Βασιλόπουλου, 64-61, φάουλ του Μπλάκνεϊ στα 15΄΄ στον Χαραλαμπίδη, 64-63 (ευστόχησε και στις δύο), παράβαση των 5΄΄ για επαναφορά του Γκριρ που καταλόγισε ο Σχινάς στα 13΄΄, ο ήρωας του Αμαρουσίου σε ά και β΄ φάση στα φετινά πλέι οφ, Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς αστόχησε σε σε λέι απ από πλάγια θέση.

Η άμυνα του Βασιλόπουλου στον Σέρβο πόιντ γκαρντ του Αμαρουσίου ήταν καταλυτική, αφού ακούμπησε την μπάλα πριν φύγει από τα χέρια του Μιλισάβλιεβιτς με αποτέλεσμα η μπάλα να μπει και να βγει αναπηδώντας στη στεφάνη, για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου που φάνηκαν αιώνας... Η θεά τύχη είχε χαμογελάσει για τα καλά στους γηπεδούχους! Με 2,2 δευτερόλεπτα για το τέλος, ο αρχηγός Μανόλης Παπαμακάριος (είχε κερδίσει φάουλ μετά το ριμπάουντ από το σουτ του Μιλισάβλιεβιτς) αστόχησε και στα δύο βολές που εκτέλεσε, ωστόσο ο Βασιλόπουλος πήρε το ριμπάουντ....

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 30-31, 48-42, 64-63

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10 (1), Παπαμακάριος, Γουντς 1, Πρίντεζης 6, Μπουρούσης 12, Kαφκής 2, Γκριρ 8, Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος 15 (4), Τεόντοσιτς 8 (2).

ΜΑΡΟΥΣΙ (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 14 (3), Παπαντωνίου, Χαραλαμπίδης 12 (2), Μπουντούρης 3 (1), Μπράιαντ 7, Μιλισάβλιεβιτς 14 (2), Μαυροειδής 2, Κογιαντίνοβιτς, Μπάκιτς, Γλυνιαδάκης, Καϊμακόγλου 11 (3).

Δεν υπάρχουν σχόλια: