Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Ο Μαϊστοροβιτς στην ΑΕΚ

Οι μεγάλοι παίκτες κοστίζουν ακριβά. Η ΑΕΚ έχει μπει πλέον σε ατραπούς που οδηγούν στην κορυφή και αυτό απαιτεί ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, οι οποίοι απαιτούν οικονομική υπέρβαση.

Οπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, που για να γίνει η «κολόνα» της Ενωσης την επόμενη τριετία, απαιτήθηκε να στρωθεί στο διάβα του «χρυσάφι». Δίχως καμία υπερβολή, η ΑΕΚ τινάζει την μπάνκα (της) στον αέρα για τον Σουηδό στόπερ, αφού σε σύνολο τριετίας θα ξοδέψει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ!

Ηταν απαραίτητο πάντως να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η ΑΕΚ ήθελε να «κλείσει» τον 31χρονο στόπερ εδώ και τώρα. Η συμφωνία που επήλθε έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεως των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκε στις 850.000 ευρώ ως ετήσιες αποδοχές. Ποσό «καθαρό», απαλλαγμένο δηλαδή από την εφορία που βαραίνει την ΑΕΚ και ανέρχεται στις 178.150 ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου (21%). Κάτι που σημαίνει πως ο Μαϊστόροβιτς θα στοιχίζει στην ΑΕΚ περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο! Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι 150.000 που θα δοθούν στους μεσάζοντες της μεταγραφής ως έξτρα μπόνους.

Είναι σαφές πως η ΑΕΚ πραγματοποίησε μεγάλη υπέρβαση για να αποκτήσει τον Μαϊστόροβιτς, ο οποίος θα αποτελεί (εκτός αν προκύψει και άλλη μεταγραφική «βόμβα» τις επόμενες ημέρες) το δεύτερο ακριβότερο συμβόλαιο των «κιτρινόμαυρων» μετά το 1,1 εκατ. του Ριβάλντο! Ηταν όμως αναγκαία προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή. Η ΑΕΚ υπέγραψε με τον Μαϊστόροβιτς ένα τεράστιο συμβόλαιο, για το οποίο ακόμη και η πλευρά του παίκτη δεν πίστευε πως τελικά θα επέλθει συμφωνία με τόσα πολλά λεφτά.

Aπαίτησε τριετές κλειστό
Στο θέμα των οικονομικών απολαβών του ο Μαϊστόροβιτς έδειξε αρκετά «ελαστικός» και μπήκε σε διαπραγματεύσεις με την ΑΕΚ.

Η προσφορά των «κιτρινόμαυρων» ανέβηκε κατά 50.000 ευρώ, ο Σουηδός «έπεσε» κατά 150.000 ευρώ (αρκεί να ήταν καθαρό ποσό) και η συμφωνία ήταν κοντά. Αντίθετα, ο Μαϊστόροβιτς ήταν αμετακίνητος στο θέμα της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου. Ο διεθνής στόπερ απαιτούσε «κλειστό» τριετές συμβόλαιο και απέρριπτε κάθε συζήτηση για διετή συμφωνία ή τριετή με «σπαστό» χρονικό ορίζοντα (2+1).

Η ΑΕΚ αποδέχθηκε την επιθυμία του παίκτη και έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν συνολικά δυόμισι ώρες έπεσαν οι υπογραφές.

Για να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία, μάλιστα, απαιτήθηκε να στείλει με φαξ το υπογεγραμμένο συμβόλαιο του ο Μαϊστόροβιτς και να υπάρξει η ανακοίνωση της μεταγραφής. Μία πολύ δύσκολη υπόθεση, μία πολύ μεγάλη μεταγραφή, που φανερώνει τις υψηλότατες προσδοκίες της ΑΕΚ για την επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: