Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Είναι βαριά η φανέλα!


Μετά από ένα τελικό-διαφήμιση για το ποδόσφαιρο -παρότι διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή - η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε 6-5 στα πέναλτι (1-1 ο κ.α.) της Τσέλσι, στο «Λουζνίκι» της Μόσχας και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξε το σκορ για τους «κόκκινους διαβόλους» στο 26΄, ενώ ο Φρανκ Λάμπαρντ ισοφάρισε στο 45΄ για τους «μπλε», που ολοκλήρωσαν τον τελικό με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Ντρογκμπά στο 115΄.

Με τους Κάρικ, Σκόουλς, Χάργκριβς να κερδίζουν τη μάχη του κέντρου και τους Φέρντιναντ, Βίντιτς να έχουν περιορίσει αισθητά τη δράση του Ντιντιέ Ντρογκμπά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε το πάνω χέρι στο πρώτο ημίχρονο. Την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του ρυθμού.

Μετά το πρώτο... «αναγνωριστικό» πρώτο 20λεπτο, χωρίς ουσιαστική ευκαιρία για καμία από τις ομάδες, ο ρυθμός ανέβηκε στη συνέχεια και στο 26` το σκορ άνοιξε. Ο Γουές Μπράουν σέντραρε από δεξιά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο με δυνατή κεφαλιά από την καρδιά της περιοχής των «μπλε» νίκησε τον ανήμπορο να αντιδράσει Πετρ Τσεχ, πετυχαίνοντας το 8ο γκολ του στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο 33΄ ο Φαν ντερ Σαρ απέκρουσε την κεφαλιά του Μπάλακ, ο οποίος είχε κάνει καθαρό φάουλ στον Φέρντιναντ, γεγονός που δεν υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή. Ενα λεπτό αργότερα, ο Τσεχ ήταν αυτός που κράτησε την Τσέλσι μέσα στη διεκδίκηση της κούπας με δύο εξαιρετικές επεμβάσεις, πρώτα στην κεφαλιά του Τέβες και εν συνεχεία στο σουτ του Κάρικ. Στο 42΄ μετά από κούρσα και συρτή μπαλιά του Ρούνι, ο Κάρλος Τέβες δεν έκανε καλό κοντρόλ, αδυνατώντας εν συνεχεία να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα του εξουδετερωμένου Τσεχ.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως η Γιουνάιτεντ θα πήγαινε στην ανάπαυλα με προβάδισμα μια... καραμπόλα χάρισε στην Τσέλσι την ισοφάριση. Στην εκνποή του ημιχρόνου (45΄) ο Εσιέν έπιασε ένα εντελώς ακίνδυνο σουτ έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα χτύπησε διαδοχικά στην πλάτη του Βίντιτς και του Φέρντιναντ, στρώθηκε στον Λάμπαρντ, ο οποίος απο κοντά δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-1 με ψύχραιμο πλασέ. Ηταν κάτι μη αναμενόμενο, καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα το ματς.

Στην επανάληψη, οι τύποις φιλοξενούμενοι ήταν αισθητά καλύτεροι, και κυρίαρχησαν στον αγωνιστικό χώρο στη μεγαλύτερη διάρκεια του 45λέπτου. Ετσι, στο 54΄ ο Εσιέν μετά από μια πολύ όμορφη ατομική ενέργεια έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ, ενώ τρία λεπτά αργότερα την ίδια τύχη είχε και ένα σουτ-βολίδα που εξαπέλυσε ο Μπάλακ.

Η φάση, όμως, στην οποία η Τσέλσι έφτασε «μια ανάσα» από το γκολ, ήταν αυτή του 78ου λεπτού, με τον Ντρογκμπά. Ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστόύ έπιασε ένα εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή στέλνοντας τη μπάλα... συστημένη να τραντάξει το αριστερό δοκάρι του Φαν ντερ Σαρ. Οσο για τη Γιουνάιτεντ, χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο σουτ στο β` ημίχρονο έγινε μόλις στο 83΄, με τον Τέβες να στέλνει τη μπάλα άουτ, όταν οι παίκτες και οαδοί των δύο ομάδων είχαν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα της παράτασης...

Οντως, το ματς οδηγήθηκε στο έξτρα ημίωρο εκεί όπου και πάλι οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες για να «καθαρίσουν» την υπόθεση-νίκη. Απειλητική έγινε πρώτα η Τσέλσι, όταν στο 95΄ το σουτ του Λάμπαρντ «σταμάτησε» στο οριζόντιο δοκάρι. Στον 101`, όμως ήταν η σειρά του Τζον Τέρι να πει «οχι» στους «κόκκινους διάβολους» αποκρούοντας με κεφαλιά το σουτ του Γκιγκς, πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα, στη μεγαλύτερη ευκαιρία που δημιούργησε η Γιουνάιτεντ μετά το πρώτο ημίχρονο. Στο 115΄ η Τσέλσι έμεινε με παίκτη λιγότερο, καθώς ο Ντιντιέ Ντρογκμπά «πλήρωσε» με κόκκινη κάρτα το χαστούκι που έδωσε στον Νεμάνια Βίντιτς, σε μία διαμάχη εκτός φάσης.

Γενικότερα, πάντως, βάσει των όσων -σπουδαίων- παρουσίασαν οι δύο ομάδες στα 120 λεπτά, δικαίως η αναμέτρηση οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Η τελευταία αποδείχθηκε συγκλονιστική και άκρως ψυχφθόρα για αμφότερες τις αντιπάλους. Εκεί, πιο ικανή, πιο ψύχραιμη, αλλά και πιο τυχερή, αποδείχθηκε η Γιουνάιτεντ που επικράτησε 6-5 και κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πρώτη μετά το 1999. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι Κριστιάνο Ρονάλντο, Τζον Τέρι, επιβεβαίωσαν τον «άγραφο νόμο» που θέλει τους μεγάλους παίκτες να αστοχούν στα κρίσιμα πέναλτι.

Η σειρά των πέναλτι:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. - ΤΣΕΛΣΙ
Τέβες 1-0
1-1 Μπάλακ
Κάρικ 2-1
2-2 Μπελέτι
Ρονάλντο απόκρουση
2-3 Λάμπαρντ
Χάργκριβς 3-3
3-4 Ασλεϊ Κόουλ
Νάνι 4-4
δοκάρι Τέρι
Αντερσον 5-4
5-5 Καλού
Γκιγκς 6-5
απόκρουση Ανελκά

Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)

Κίτρινες: Σκόουλς, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Τέβες - Μακελελέ, Καρβάλιο, Μπάλακ, Εσιέν

Κόκκινες: Ντρογκμπά (115΄)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Αλεξ Φέργκιουσον): Φαν ντερ Σαρ, Μπράουν (+120΄ Αντερσον), Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ, Σκόουλς (87΄ Γκιγκς), Χάργκριβς, Ρονάλντο, Ρούνι (101΄ Νάνι), Τέβες.

ΤΣΕΛΣΙ (Αβραμ Γκραντ): Τσεχ, Εσιέν, Καρβάλιο, Τέρι, Ασλεϊ Κόουλ, Μακελελέ (+120΄ Μπελέτι), Λάμπαρντ, Μπάλακ, Μαλουντά (92΄ Καλού), Τζο Κόουλ (99΄ Ανελκά), Ντρογκμπά.

2 σχόλια:

SikaloC είπε...

i MAN U gia alli mia fora edi3e tin aksia tis san omada...
edei3e oti mporei na ta kataferei apenanti kai stis megaliteres omades...
gia alli mia fora omos protimise na kanei to match efialti para na to teleiosei apo tin arxi...kai na piasoume kai to stixima :/

KioSSeS είπε...

egw parolo pou exasa to stoixima dn me noiazei.akoma kai me 100-99 sta penalty na kerdize eite 10-0 sthn kanonikh diarkeia eite 0-50 exane pali gia emena h kaluterh omada sthn eurwph(gia fetos toulaxiston)8a htane
an kai pisteuw oti prepei na anagnwrisw thn chelsea epe3e polu kala kai htane kai polu atuxh me ta 3 dokaria ths

na mas zisei to kupelo