Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Τα νούμερα του Τσάμπιονς Λιγκ



Εκατοντάδες είναι τα νούμερα τα οποία θα μπορούσαμε να βάλουμε για να σκιαγραφήσουμε αρκετούς τομείς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είτε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών είτε με τη νέα του μορφή, ως Τσάμπιονς Λιγκ, και σε κάποιες περιπτώσεις και με τις δυο. Εμείς επιλέξαμε είκοσι εξ αυτών, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στους τελικούς, στους βαθμούς που έχουν κατακτήσει οι ομάδες από τη φάση των ομίλων και μετά, καθώς και σε στοιχεία που αφορούν τις χώρες που εκπροσωπούνται μέσω των ομάδων.

Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βαθμοί που έχουν μαζέψει οι ομάδες μας από τη φάση των ομίλων και μετά με το σύστημα: 2 βαθμούς στη νίκη, 1 στην ισοπαλία και κανέναν στο σύνολο. Ο Ολυμπιακός είναι στην πιο υψηλή θέση, έχοντας δυο περισσότερους βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, ενώ η ΑΕΚ είναι αρκετά πίσω.

Αρκετές αναφορές γίνονται και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία κατέχει ιδιαίτερα ρεκόρ στο θεσμό, κάτι που δεν ισχύει με την Τσέλσι, αφού η παρουσία της δεν είναι ευρεία και περιορίζεται στα τελευταία χρόνια (η πρώτη της εμφάνιση με το νέο σύστημα ήταν την περίοδο 1999/2000).

263 Τα γκολ που έχει πετύχει η Ρεάλ Μαδρίτης στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα προκριματικά.

175 Οι βαθμοί της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (με σύστημα 2 στη νίκη, 1 στην ισοπαλία) στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα προκριματικά.

135 Οι αγώνες που έχει δώσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με αυτόν του τελικού θα γίνει η ομάδα με τα περισσότερα παιχνίδια στη διοργάνωση από τη φάση των ομίλων και μετά.

101 Ομάδες έχουν παίξει στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

56η Η θέση που κατέχει η ΑΕΚ στη συγκομιδή βαθμών (16 στο σύνολο) στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα προκριματικά.

48 Είναι οι χώρες που έχουν εκπροσωπηθεί μέσω κάποιου ποδοσφαιριστή έστω και μια φορά σε ομάδα που κατέκτησε το Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ.

38 Ομάδες έχουν παίξει έστω και μια φορά σε τελικό του Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ. Η Τσέλσι είναι η 39η.

26 Γήπεδα έχουν φιλοξενήσει τελικό Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ (συμπεριλαμβανομένου και του φετινού που θα γίνει έτσι κι αλλιώς σε γήπεδο που έχει φιλοξενήσει ξανά αυτό το μεγάλο γεγονός).

23η Η θέση που κατέχει ο Παναθηναϊκός στη συγκομιδή βαθμών (54 στο σύνολο) στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα προκριματικά.

23 Οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

21 Οι ομάδες που έχουν κατακτήσει το Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ. Αν το σημερινό το κατακτήσει η Τσέλσι, θα γίνει η 22η.

21η Η θέση που κατέχει ο Ολυμπιακός (μαζί με Λεβερκούζεν και Ρόζενμποργκ) στη συγκομιδή βαθμών (56 στο σύνολο) στο Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα προκριματικά.

13 Οι χώρες που έχουν εκπροσωπηθεί σε τελικό του πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ.

11 Τίτλους σε Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ έχουν κατακτήσει Ιταλία, Ισπανία, ενώ εξ ορισμού θα μπει σε αυτό το γκρουπ από σήμερα και η Αγγλία που έχει 10.

10 Οι συμμετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ημιτελικούς Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ (όσες και της Γιουβέντους) με την Μπάγερν να έχει 11, τη Μίλαν 13 και τη Ρεάλ 21.

6 Οι ομάδες που έχουν καταφέρει να περάσουν από τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκινώντας με δυο ήττες.

5 Οι φορές που έχει λάβει χώρα τελικός Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ, οι περισσότερες από κάθε άλλο γήπεδο.

5 Οι ομάδες (Ρεάλ, Μίλαν, Λίβερπουλ, Αγιαξ, Μπάγερν) που έχουν τη δυνατότητα να έχουν το «σήμα της τιμής» (όσες έχουν κατακτήσει πάνω από πέντε Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ και όσες το έχουν καταφέρει τρεις συνεχόμενες).

3 Τα Πρωταθλητριών που έχει σηκώσει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ως αρχηγός, περισσότερα από κάθε άλλον με το περιβραχιόνιο στο χέρι.

3 Οι χώρες που έχουν φτάσει σε τελικό Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ και δεν έχουν καταφέρει να πάρουν τίτλο (η Σουηδία με τη Μάλμε, η Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό και το Βέλγιο με την Κλαμπ Μπριζ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: